КАК ДА ПАЗАРУВАМ? Лесно е, само 3 стъпки!

1 Регистрирай се или влез с профила си от произволна социална мрежа като натиснеш връзка "ВХОД " или просто кликнеш тук.
2 Прегледай и потвърди своята поръчка, избери метод на доставка или получаване на място от наш магазин.
3 Ако поръчвате за първи път наш служител ще се свърже за потвърждение на вашата поръчка и доставка.

Ако все още имате проблеми с поръчката моля пишете ни на {$variables.5.var} или позвънете на произволен телефон от магазините ни. Благодарим Ви!

ОНЛАЙН МАГАЗИН

Понеделник/Петък: 08:00 - 18:00
Събота: 08:30 - 17:00
Неделя: почивен ден!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕКЛАМАЦИИ НА МЕБЕЛИ "НОВИ"

 

На рекламация подлежи всяка стока, която не отговаря на заявената от клиента. При явно несъответствие на получената стока със заявената клиента трябва незабавно да свърже с нас. Несъответствието се проверява по наименованието на продукта в заявката и наименованието на продукта, който е получил клиента.

Мебелна Къща НОВИ доставя голяма част от продуктите си с куриерска фирма до адрес на клиента. Ако при получаване на стока, тя е с нарушена или разпокъсана опаковка, рекламацията ще бъде уважена само в присъствието на куриера още при самото получаване на стоката. В този случай клиента незабавно трябва да се свърже с Мебелна Къща НОВИ  и да уведоми за проблема. Рекламация се удостоверява със запис в товарителницата от получателя, в момента на получаване на пратката.
Мебелна Къща НОВИ застрахова всяка една стока изпратена по куриер и при някакви проблеми при получаването , като счупена , скъсана или увредена стока , клиента трябва да уведоми Мебелна Къща НОВИ и при възможност да направи снимки на стоката за по бързо разрешаване на проблема , но не по-късно от 5 /пет/ работни дни от датата на получаването на стоката.

За да се удовлетвори една рекламация клиента трябва да подаде информация на тези е-мейл - [email protected]   ,за мебели и  [email protected] за техника,
или да ни посети на място – градът откъдето е закупена стоката , гр.Оряхово Индустриална зона ул.Архитект Цолов №196 гр.Мизия ул.Георги Димитров №29 и Хърлец ул.Георги Димитров №40

 

При случай на рекламация, връщането на стоката до  Мебелна Къща НОВИ се осигурява от клиента за негова сметка.

 

За стоките, които подлежат на гаранция клиента ще получи гаранционна карта, в която са описани случаите на гаранционен сервиз. При нискобюджетните стоки или при определени производители гаранционна карта не се издава. За такава служи касовата бележка , която клиента получава заедно със стоката.

 

Е-мейл зa пускане на рекламации [email protected]   ,за мебели и  [email protected] за техника.Във всички останали случаи важат Общите условия в сайта на Мебелна Къща НОВИ      
След получаването на е-майл за рекламация наш служител ще се свърже с Вас.                                                    

Информация която е задължителна при пускането на рекламация

Име: *

Фамилия: *

е-поща: *

Телефон: *

Поръчка №: *

Дата на поръчката:

Информация за продукта и причини за връщането му

Име на продукта: *

Код на продукта: *

Количество:

Продуктът е отварян: Да  Не

Описание на проблема (неизправност или други подробности):

 

 

 

 

 

 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Вход в системата

Регистрация

Желая да получавам известия за промоции чрез имейл съобщения.

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?